Kraamtijd

Kraamzorg
De kraamverzorgster komt ons assisteren bij de thuisbevalling. Daarnaast is zij er gedurende acht dagen om jullie te helpen met de verzorging van jullie kind, om uitleg en advies te geven over bijv. borst- of kunstvoeding, zorgen dat een deel van de huishouding doordraait en tevens een signalerende functie indien er zaken anders lopen dan verwacht. Zij noteert de gegevens in het ‘zorgdossier’ en neemt contact met ons op bij bijzonderheden. Voor een goede start in het (nieuwe) gezin is een kraamverzorgster onmisbaar. Wij werken nauw samen met de regionale Kraamzorg, Buurtzorg en de Kraamvogel.

Verloskundige nazorg
Na de bevalling komen wij de eerste 8-10 dagen regelmatig langs om te kijken hoe het met jullie gaat. De kraamverzorgende zorgt voor de dagelijkse controles/zorg voor moeder en kind, evenals voor een aantal huishoudelijke taken. Wij zijn verantwoordelijk voor de medische zorg. Wanneer er een acuut probleem is zijn wij dan ook het aanspreekpunt en zijn we altijd bereikbaar op ons spoednummer. Wij wegen de baby na de geboorte, rond de 4e dag en bij het afsluiten van het kraambed. Indien nodig zal dit vaker gebeuren. Tussen de 4e en 7e dag na de geboorte komt de screeningsmedewerker namens het consultatiebureau langs voor de gehoortest en de hielprik. Als alles goed gaat wordt het kraambed tussen de 8e en 10e dag afgesloten. Vanaf het moment dat wij afsluiten neemt het consultatiebureau de zorg over voor het kind en de huisartsvoor de moeder. (het consultatiebureau komt in de 2e week na de bevalling langs voor een intake gesprek. Vanaf dat moment kunnen jullie bij problemen betreffende jullie baby haar bellen. De tijden en telefoonnummer staan in het groeiboekje dat bij de hielprik is afgegeven)

Tot 6 weken na de bevalling kun je ons bellen indien je vragen hebt over bloedverlies, hechtingen en overige problemen met betrekking tot je herstel. Als het consultatie bureau niet bereikbaar is mag je natuurlijk ons ook bellen voor vragen over de voeding en je baby. Indien het niet om spoedeisende zaken gaat kun je bij voorkeur op spreekuurdagen bellen naar de praktijk. Is het wel spoedeisend, dan kun je contact opnemen met de dienstdoende verloskundige via de diensttelefoon. Wanneer bellen: Bij bloedverlies als telkens binnen het kwartier beide kraammaandverbanden vol zijn Je hebt zelf koorts (boven 38,5 graden) De baby’s temperatuur onder de 36.5 of boven 37,5 graden is De baby erg suf en sloom is en niet wakker te krijgen is voor een voeding Indien de kramverzorgster niet meer aanwezig is en je maakt je zorgen, neem dan contact met ons op. Vaak kunnen we je telefonisch al verder helpen.